Oirenavigaattori

Vastaa kysymyksiin tämänhetkisen tilanteen ja oireiden mukaisesti. Saat apua oireiden vakavuuden arviointiin ja ehdotuksen jatkohoidosta.


Onko lapsellasi jotain seuraavista vakavista oireista? *
Pakollinen valinta!

Soita 112


Jos lapsella on mitä tahansa edellä kuvatuista oireista, soita välittömästi hätänumeroon 112. Kuvaile lapsen oireet tarkasti ja seuraa hätäkeskuspäivystäjän antamia ohjeita.

Kerro lapsesi syntymäaika muodossa pv.kk.vuosi (esim. 5.10.2018) *
Pakollinen kenttä! Tarkista ajankohta.

Mistä oireesta haluat lisätietoa? *
Pakollinen valinta!

Korvakipu *
Pakollinen valinta!
Vie lapsi päivystykseen. Antamiesi vastausten perusteella sinun on syytä viedä lapsi lääkärin päivystykselliseen arvioon. Valitsemasi oireet voivat viitata laajemmalle levinneeseen korvatulehdukseen, jonka vuoksi lääkärin päivystyksellinen arvio on tarpeen.
Yhteenveto lapsen korvakivusta: Korvakipu alkaa lapsella usein yöllä makuuasennossa. Tilanne ei vaadi välitöntä lääkäriin lähtemistä vaan kipua kannattaa ensin lievittää kipulääkkeillä, esimerkiksi parasetamolilla ja ibuprofeenilla. Sängyn pääpuolta voi nostaa laittamalla vaikka kirjapinot sängyn jalkojen alle. Lähes aina korvatulehdukseen liittyy myös muita ylähengitystieoireita kuten nuhaa ja yskää. Myös ilman tulehdusta voi esiintyä kipua, joka liittyy limaisuudesta aiheutuviin korvien paineenvaihteluihin. Myös nielutulehdus saattaa heijastua kiputuntemuksena korviin. Lääkärin arviossa on syytä käydä päiväsaikaan, jos kipu jatkuu. Vaikka korvassa todettaisiinkin tulehdusmuutoksia, ei antibiootti ole aina välttämätön, vaan tilannetta voidaan jäädä seuraamaan. Tiedetään, että suuri osa korvatulehduksista paranee ilman antibioottihoitoakin. Mikäli epäilet korvakipua tai -tulehdusta pienellä imeväisellä, vie lapsi lääkärin arvioon. Voit kipulääkitä lapsen ennen lähtöä oheisen taulukon mukaan.

Haluatko lisätietoa korvakivusta?
Pakollinen valinta!

Valitse aihe *
Pakollinen valinta!
Nenän ja välikorvan välillä on kanava, joka säätelee välikorvaan syntyvää painetta. Ylähengitystieinfektion yhteydessä limakalvot voivat turvota niin paljon, että tämä kanava tukkeutuu, mistä saattaa seurata välikorvan tulehdus. Kurkkukipu tai nielurisoista peräisin oleva kipu aistitaan myös usein korvakipuna. Välikorvatulehdus on bakteeri-infektio, joka aiheuttaa tulehdusreaktion jossa valkosoluja ja tulehdusnestettä kertyy korvaan. Korvamärkä on juuri tätä tulehduseritettä. Valkosolujen tehtävä on eliminoida bakteerit, mikä johtaa paranemiseen. Välikorvatulehdus voi siis parantua ilman antibioottiakin. On arvioitu, että jopa suurin osa (noin 70 %) korvatulehduksista paranisi ajan myötä ilman lääkitystä.
Tärykalvo suojaa ulkoapäin välikorvaa ja korvan tulehtuessakin märkä pysyy välikorvassa. Joskus märän aiheuttama paine saa aikaan tärykalvon repeytymisen, jolloin märkää valuu ulos korvakäytävää pitkin. Usein tämä havaitaan aamulla, kun tyynyssä on märkäistä eritettä. Tärykalvon puhkeaminen johtaa heti kivun helpottumiseen. Tärykalvon repeytymä korjaantuu itsestään eikä ole vaarallista. Vuotava korva edellyttää kuitenkin lääkärikäyntiä ja korvatulehduksen hoitoa. Lisäksi tärykalvon tila tulee kontrolloida muutaman viikon päästä. Siihen asti korva on hyvä suojata vedeltä apteekista saatavilla korvatulpilla. Ilmastointiputkien asennuksen jälkeen mahdollinen korvatulehdus ilmenee märkävuotona korvasta. Koska märkä pääsee valumaan ulos, korva ei ole kipeä. Vuotavaa putkikorvaa hoidetaan useimmiten samoin kuin normaalia korvatulehdusta eli suun kautta annettavalla antibiootilla. Joskus hoidoksi riittää korvatipat. On muistettava, että korvamärkä voi tukkia putken, jolloin märkä ei pääse valumaan ulos. Tällöin lapsi kokee korvassa kipua, jota kannattaa lääkitä tavanomaisilla kipulääkkeillä (parasetamolilla ja ibuprofeenilla).

Ohje lapsen kuumeen ja kivun hoitoon. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Onko lapsella haukkuva yskä? *
Pakollinen valinta!
Yhteenveto Haukkuva yskä on tyypillinen oire kurkunpäätulehduksen eli laryngiitin yhteydessä. Kurkunpääntulehdus on tyypillisesti viruksen aiheuttama, ja siihen liittyy limakalvoturvotusta ja ahtautta kurkunpäässä äänihuulten alapuolella. Jos lapsi herää yöllä hankalaan hengenahdistukseen, hänet nostetaan syliin pystyasentoon ja mennään ulos viileään ilmaan. Jos oireet eivät helpota 5-10 minuutissa, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa lähteä myös, jos lapsen sisäänhengitys on äänekäs, vaikka lapsi on pystyasennossa ja rauhallinen. Jos sisäänhengitys on äänekäs vain lapsen itkiessä ja yskiessä, lasta voi hyvin seurata kotona. Yleisiä hoito-ohjeita Viileä hengitysilma ja viileä syöminen tai juominen vähentävät limakalvoturvotusta. Myös lievä kohoasento, joka saadaan aikaan esimerkiksi laittamalla tyynyjä patjan alle tai nukkumalla rattaissa, saattaa helpottaa oireita. Lapsella voi olla kuumetta ja erityisesti kurkkukipua. Oloa on syytä helpottaa kuume- ja kipulääkkeellä (parasetamoli, ibuprofeeni tai naprokseeni), katso kipu- ja kuumelääketaulukko yllä. Kostea ilma voi tuntua helpommalta hengittää. Höyryhengitys toteutetaan parhaiten kylpyhuoneessa, jossa suihkusta laskettu kuuma vesi höyrystää ilman. Kuumia kattiloita tms. ei pitäisi palovammavaaran vuoksi käyttää. Lisätietoa kurkunpää-tulehduksesta Noin 10 % lapsista sairastaa ainakin kerran kurkunpäätulehduksen. Joillakin lapsilla tauti uusiutuu jonkin toisen virusinfektion yhteydessä. Pojilla vaiva on tavallisempi kuin tytöillä. Yleensä taipumus kurkunpään ahtautumiseen loppuu kouluikään mennessä. Kurkunpään tulehdukseen liittyen lapsen ääni on usein käheä, ja hänellä on kumea, haukkuva yskä. Sisäänhengitys voi olla äänekäs. Yskä alkaa yleensä tavallisesti yöllä ja voi kestää viikonkin, hankalin vaihe kestää yleensä 2 - 3 vuorokautta.
Yhteenveto Lasten yskän syynä on tavallisimmin äkillinen virusperäinen tulehdus. Yskä on oire keuhkoputkien ärsytyksestä. Yskä puhdistaa keuhkoja limasta, minkä takia yskä ärsyttävyydestään huolimatta on hyväksi. Virusperäisen yskän kesto on yleensä 1-2 viikkoa. Kurkunpäätulehduksessa (laryngiitti, katso linkki alla) yskä on haukkuvaa ja alkaa tyypillisesti yöllä lapsen herätessä yskimään. Yskän hoito Mikäli lapsi on hyväkuntoinen ja yskä kestänyt vain lyhyen aikaa, ei tutkimuksia tarvita. Lapsen vointia voi helpottaa huolehtimalla hengitettävän sisäilman kosteudesta. Mikäli lapsella on kuumetta, on kuumeen alentamisesta huolehdittava (tarvittaessa lääkehoidolla) ja riisuttava häneltä liiat vaatteet. Nukkumisen helpottamiseksi sängynpäätyä voi kohottaa esimerkiksi patjan alle laitettavalla tyynyllä. Yli 1-vuotiaille noin kaksi teelusikallista hunajaa iltaisin voi rauhoittaa yskää. Yskänlääkkeet eivät paranna lapsen yskää ja niiden teho on vähäinen, eikä niiden käyttöä lapsille suositella.Kipulääkkeitä voi antaa (esim. parasetamoli, ibuprofeeni, naprokseeni, katso kipulääketaulukko yllä), sillä yskän seurauksena lapsella voi olla myös kurkkukipua. Yhteys terveydenhuoltoon Jos yskä kestää yli kaksi viikkoa, on aiheellista viedä lapsi lääkärille tutkimuksia varten. Myös mikäli kyse on pienestä imeväisestä, on hänet syytä viedä herkästi lääkärin arvioon. Jos lapsella on hengenahdistusta, vaatii hänen tilansa aina välitöntä lääkärintutkimusta. Mikäli yskä on pienellä lapsella alkanut äkillisesti ja rajuna, on mietittävä, olisiko lapsi voinut saada vierasesineen hengitysteihinsä.

Kipulääketaulukko Voit kipulääkitä lapsen ennen lähtöä oheisen taulukon mukaan.

Haluatko lisätietoa yskästä?
Pakollinen valinta!
Laryngiitti Haukkuva yskä on tyypillinen oire kurkunpäätulehduksen eli laryngiitin yhteydessä. Kurkunpääntulehdus on tyypillisesti viruksen aiheuttama, ja siihen liittyy limakalvoturvotusta ja ahtautta kurkunpäässä äänihuulten alapuolella. Jos lapsi herää yöllä hankalaan hengenahdistukseen, hänet nostetaan syliin pystyasentoon ja mennään ulos viileään ilmaan. Jos oireet eivät helpota 5-10 minuutissa, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa lähteä myös, jos lapsen sisäänhengitys on äänekäs, vaikka lapsi on pystyasennossa ja rauhallinen. Jos sisäänhengitys on äänekäs vain lapsen itkiessä ja yskiessä, lasta voi hyvin seurata kotona.
Nuha Infektionuhaan ei ole juuri muuta hoitokeinoa kuin niistäminen. Pienillä lapsilla nenän karstaisuutta voi helpottaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla ja -sumutteilla, jotka ovat täysin turvallisia. Apteekista on myös saatavilla erityisiä imulaitteita, joilla nenää voidaan niistää. Lapsen oloa voi myös helpottaa nostamalla sängynpäätyä hieman ylöspäin, esimerkiksi sängyn jalkojen alle laitettavilla kirjapinoilla. Yli 1-vuotiaille voi käyttää apteekista saatavia, nenän limakalvoa supistavia tippoja tai suihkeita - korkeintaan kuitenkin viikon ajan. Jos lapsi syö huonosti, hengitys vaikeutuu, hänen yleisvointinsa huononee tai alle 3 kk ikäiselle vauvalle nousee kuumetta, on syytä käydä päivystyksellisesti lääkärin arviossa. Tavallinen nuha kestää noin 1 - 2 viikkoa, mutta oireen pitkittyessä on syytä viedä lapsi lääkäriin - erityisesti mitä pienempi lapsi on kyseessä. Epäiletkö lapsellasi olevan myös kuumetta tai hengitysvaikeutta? Muista käydä tutustumassa myös näiden oireiden navigaattoreihin. Milloin lääkäriin? Alle kaksi viikkoa kestäneen nuhan takia ei tarvitse lähteä lääkärille, mikäli lapsi muuten voi hyvin. Mikäli nuha jatkuu yhtämittaisena 2-3 viikkoa tai lapsella on kivun ja painon tunnetta otsalla ja poskipäissä, on lääkäriin syytä hakeutua. Jos nuha pitkittyy ja se on kausiluonteista, voi aiheuttajana olla allergia. Allergiseen nuhaan liittyy usein silmien kutinaa ja punoitusta. Tällöin tarkemmat allergiaselvittelyt voivat olla tarpeen.

Onko lapsellasi jotain seuraavista oireista? *
Pakollinen valinta!

Soita välittömästi 112


Jos lapsella on mitä tahansa edellä kuvatuista oireista, soita välittömästi hätänumeroon 112. Kuvaile lapsen oireet tarkasti ja seuraa hätäkeskuspäivystäjän antamia ohjeita.

Mikä on lapsen ruumiinlämpö? *
Pakollinen valinta!

Onko lapsellasi jokin pitkäaikaissairaus ja sen vuoksi säännöllinen lääkärin seuranta tai lääkitys? Esimerkiksi reuma, tulehduksellinen suolistosairaus, sairastettu tai aktiivinen syöpä, diabetes. *
Pakollinen valinta!
Pitkäaikaissairaus Ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai hakeudu hoitoon häneltä aikaisemmin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
Yhteenveto Jos epäilet, että lapsella on kuumetta mutta mittari näyttää vielä alle 38 astetta, mittaa lapsen lämpö uudestaan 30 - 60 min kuluttua. Seurannassa on tärkeää mitata samalla mittarilla, sillä mittareissa on eroja. Jos lämpö vaikuttaa olevan nousussa, voit antaa lapselle kuumelääkettä voinnin helpottamiseksi. Kuumeen mittaaminen Levottomuus ja touhuaminen nostavat helposti etenkin pienen lapsen lämpötilan terveenä ollessakin yli 38 asteen, joten kuume on hyvä mitata silloin, kun lapsi on levännyt parinkymmenen minuutin ajan. Luotettavimman arvion saa lapsen herätessä tai nukkuessa. Peräsuolesta mitattuna kuumeena voidaan pitää 38 astetta tai sen ylittäviä arvoja. Korvasta mitattu kuumeen raja on noin 37,5 astetta. Virusperäisissä infektioissa kuume kestää useimmiten 3-6 päivää. Kuumeen kesto ei sinänsä ole merkityksellinen. Tärkeintä on lapsen yleisvointi. Kuumeen hoito-ohjeita Kuumeen hoidon tavoitteena on helpottaa lapsen vointia. Kuumelääkkeellä kuumetta saadaan laskettua noin 1- 1,5 °C tunnin kuluessa lääkkeen annosta. Kuumelääkettä tulee antaa riittävästi, sillä liian pienestä annoksesta ei ole toivottua hyötyä. Suositeltuja vuorokauden enimmäisannoksia ei saa ylittää. Kuumelääkkeiden käyttö ei hidasta paranemista eikä estä vastustuskyvyn kehittymistä, joten mitään estettä niiden antamiselle ei ole lievemmässäkään kuumeessa, etenkin jos lapsi on ärtyisä ja kivulias. Kuumelääkkeet vähentävät mm. kurkkukipua, lihassärkyä ja yleistä epämiellyttävää oloa, joita erityisesti pienillä lapsilla on vaikea todeta. Kuumeen alentamiseksi voi käyttää kaikenikäisillä parasetamolia oheisen kipu- ja kuumelääketaulukon mukaan. Ibuprofeenin annostus on myös oheisessa taulukossa. Naprokseenin osalta noudata pakkauksen annostusohjeita. Suun kautta annostelu on kaikenikäisillä suositeltavampi vaihtoehto kuin peräpuikot, joista lääke imeytyy hitaasti ja vaikutus jää suun kautta otettavaa lääkettä vähäisemmäksi.
Vie lapsi päivystykseen Kovin korkea kuume, yli 40 astetta, saattaa joskus viitata vakavaan tulehdukseen. Lapsi on syytä viedä viipymättä lääkärin arvioitavaksi. Voit antaa kuumelääkettä vielä kotona ennen lähtöä (esim. parasetamoli ja ibuprofeeni), mikäli se ei viivästytä lähtöä. Kuumeisen lapsen vaatetusta kannattaa myös keventää.

Ohje lapsen kuumeen ja kivun hoitoon. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Haluatko lisätietoja lapsen kuumeesta?
Pakollinen valinta!
Milloin päivähoitoon? Päivähoitoon lapsi voi mennä yhden kuumeettoman päivän jälkeen. Kuumeisen lapsen ei tarvitse maata sängyssä, vaan hän saa leikkiä ja liikkua vapaasti. Kuumeisena ei kuitenkaan saa urheilla. Päiväunet ulkona on sallittu, kunhan vaatetus on sopiva.
Milloin lääkäriin? Jos lapsi on hyväkuntoinen, kuumetta voidaan seurata kotona. Olennaista on lapsen yleisvointi. Jos lapsi on vanhempien mielestä poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet tulee viedä terveydenhuoltohenkilökunnan arvioitavaksi jo ensimmäisenä kuumepäivänä. Toisaalta flunssaisen, mutta hyväkuntoisen lapsen viideskään kuumepäivä ei välttämättä edellytä lääkärissäkäyntiä. Lääkäriin on lähdettävä, jos alle 3 kuukauden ikäisellä vauvalla on kuumetta. Vanhemman lapsen kohdalla lääkäriin on syytä lähteä, jos: - lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen sairaan oloinen - kuumeen laskettuakin hyvin väsynyt eikä jaksa normaalisti leikkiä - kuumeiluun liittyy virtsavaivoja, kovaa päänsärkyä tai vatsakipuja - kuume ei laske kuumelääkkeillä Kuume kestää yli viikon: - kuumetta esiintyy 3 - 4 viikon välein ilman muita oireita - kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa - kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia Mikäli lapsella on jokin lääkärin toteama perussairaus (esim. diabetes, reuma), noudattakaa lapsen oman lääkärin antamia ohjeita hoitoon hakeutumisesta.
Miten seuraan lapsen vointia? Lapsen yleisvoinnin seuraaminen on tärkeämpää kuin se, kuinka korkea kuume on: jos lapsi ei jaksa leikkiä tai kiinnostua mistään, on väsynyt ja nuutunut tai ei juo tarpeeksi nestettä, on syytä viedä lapsi terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Kuume kannattaa kuumelääkkeen antamisen jälkeen mitata noin 2 tunnin kuluttua ja varmistaa että se on lähtenyt laskuun. Mikäli annoit lapselle vain yhtä kuumelääkettä, voit tarvittaessa antaa lisäksi toista kuumelääkettä, jos kuume ei ole laskenut tarpeeksi. Ibuprofeeni ja parasetamoli tai naprokseeni ja parasetamoli soveltuvat yhtä aikaa käytettäviksi. Sen sijaan ibuprofeenia ja naprokseenia ei saa käyttää samanaikaisesti. Jos lapsi virkistyy kuumelääkkeen annon jälkeen, tarjoa lapselle syötävää ja juotavaa. Lapsi saa leikkiä normaalisti. Jos kuumeen laskettuakin lapsen yleisvointi on huono, on syytä viedä lapsi terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Kuumelääkettä voi antaa uudestaan lääkkeen pakkauksen ohjeistuksen mukaan - parasetamolia ja ibuprofeenia noin 6 tunnin välein ja naprokseenia noin 12 tunnin välein. Yötä vasten lapselle kannattaa antaa kuume- ja kipulääkettä, näin yöunet sujuvat yleensä rauhallisemmin.

Ohje lapsen kuumeen ja kivun hoitoon. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.
Hengitysvaikeus Lapsen vaikeutunut ulos- tai sisäänhengitys voi johtua monesta eri syystä. Tavallisimpia niistä ovat äkillinen kurkunpäätulehdus eli laryngiitti, astma, ahtauttava keuhkoputkentulehdus (obstruktiivinen bronkiitti), ilmatiehyttulehdus (bronkioliitti) tai hengitysteihin joutunut vierasesine. Usein myös korkea kuume aiheuttaa lapselle tiheän, pinnallisen hengityksen. Kuumeen alentaminen kuume- tai kipulääkkeellä yleensä helpottaa tilannetta. Lapsen hengenahdistus on syy hakeutua lääkäriin viipymättä. Miten arvioin lapsen hengitysvaikeutta? Jos lapsi on yleisvoinniltaan väsähtänyt, ei jaksa puhua tai leikkiä tai imeväinen ei jaksa syödä ja tekee töitä hengityksen eteen - puuskuttaa, hengitys vinkuu tai rohisee ja on pinnallista - on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle välittömästi. Jos lapsi on sairastanut aikaisemmin ahtauttavia keuhkoputkentulehduksia (obstruktiivisia bronkiitteja) tai hänellä on astma, ja tunnistat tämän hengitysvaikeuden, voit hoitaa sitä alkuun oman lääkärisi ohjeistamalla tavalla.

Onko lapsen yleiskunto normaali? *
Pakollinen valinta!
Vie lapsi päivystykseen Lapsen äkillinen hengitysvaikeus, johon liittyen vointi on huono, on aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle päivystyksellisesti.

Onko lapsella haukkuva yskä? *
Pakollinen valinta!
Yhteenveto Haukkuva yskä on tyypillinen oire kurkunpäätulehduksen eli laryngiitin yhteydessä. Kurkunpääntulehdus on tyypillisesti viruksen aiheuttama, ja siihen liittyy limakalvoturvotusta ja ahtautta kurkunpäässä äänihuulten alapuolella. Jos lapsi herää yöllä hankalaan hengenahdistukseen, hänet nostetaan syliin pystyasentoon ja mennään ulos viileään ilmaan. Jos oireet eivät helpota 5-10 minuutissa, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa lähteä myös, jos lapsen sisäänhengitys on äänekäs, vaikka lapsi on pystyasennossa ja rauhallinen. Jos sisäänhengitys on äänekäs vain lapsen itkiessä ja yskiessä, lasta voi hyvin seurata kotona. Yleisiä hoito-ohjeita Viileä hengitysilma ja viileä syöminen tai juominen vähentävät limakalvoturvotusta. Myös lievä kohoasento, joka saadaan aikaan esimerkiksi laittamalla tyynyjä patjan alle tai nukkumalla rattaissa, saattaa helpottaa oireita. Lapsella voi olla kuumetta ja erityisesti kurkkukipua. Oloa on syytä helpottaa kuume- ja kipulääkkeellä (parasetamoli, ibuprofeeni tai naprokseeni), katso kipu- ja kuumelääketaulukko yllä. Kostea ilma voi tuntua helpommalta hengittää. Höyryhengitys toteutetaan parhaiten kylpyhuoneessa, jossa suihkusta laskettu kuuma vesi höyrystää ilman. Kuumia kattiloita tms. ei pitäisi palovammavaaran vuoksi käyttää. Lisätietoa kurkunpää-tulehduksesta Noin 10 % lapsista sairastaa ainakin kerran kurkunpäätulehduksen. Joillakin lapsilla tauti uusiutuu jonkin toisen virusinfektion yhteydessä. Pojilla vaiva on tavallisempi kuin tytöillä. Yleensä taipumus kurkunpään ahtautumiseen loppuu kouluikään mennessä. Kurkunpään tulehdukseen liittyen lapsen ääni on usein käheä, ja hänellä on kumea, haukkuva yskä. Sisäänhengitys voi olla äänekäs. Yskä alkaa yleensä tavallisesti yöllä ja voi kestää viikonkin, hankalin vaihe kestää yleensä 2 - 3 vuorokautta.

Onko lapsella aiemmin todettuja hengitysvaikeuksia, esim. astmaa? *
Pakollinen valinta!
Yhteenveto Mikäli lapsella on todettu astma, voi uloshengitysvaikeus kehittyä herkemmin lievänkin virusinfektion seurauksena. Tuolloin keuhkoputkiin kehittyy astmakohtauksen kaltainen tila, jossa hengitysteiden limakalvo turpoaa ja sinne kertyy limaa. Tämä aiheuttaa uloshengityksen vinkunaa ja hengitysvaikeutta. Mikäli lapsella on lääkärin määräämä astmalääkitys, anna lääkettä hoitavan lääkärin ohjeiden mukaisesti. Avaavaa lääkettä (salbutamoli) kannattaa antaa ensiapuna ja mikäli tästä ei ole apua tai lapsen vointi on huono, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.
Vie lapsi päivystykseen Jos lapsella on hengenahdistusta, on hänet vietävä lääkäriin. Siellä ahdistusta voidaan laukaista hengitettävällä lääkkeellä, joka laajentaa keuhkoputkia ja vähentää niiden turvotusta. Toisinaan on tarpeen ottaa lapsi sairaalaan osastohoitoon pariksi päiväksi tiheästi toistuvaa lääkkeenantoa varten.