Symtomnavigator

Svara på frågorna utifrån nuläget och symtomen. Du får hjälp med att bedöma symtomens allvarlighetsgrad och ett förslag på fortsatt vård.


Har ditt barn något av följande symtom? *
Erforderligt val!

Ring 112


Om barnet har något av symtomen som beskrivs ovan ska du omedelbart ringa nödnumret 112. Beskriv barnets symtom noggrant och följ nödcentraloperatörens anvisningar.

Ge barnets födelsetid enligt formen dd.mm.åååå (t.ex. 5.10.2018) *
Obligatoriskt fält! Kontrollera datum.

Vilket symtom vill du ha mera information om? *
Erforderligt val!

Ont i örat *
Erforderligt val!
För barnet till jouren. På basis av dina svar behöver ditt barn en läkarbedömning under jourtid. Symtomen du valt kan tyda på en öroninflammation som spridit sig och därför behövs en jourmässig bedömning av en läkare.
Sammandrag av öronvärk hos barn: Öronvärk börjar ofta på natten då barnet ligger. Man behöver inte åka till läkaren genast utan det lönar sig att först lindra smärtan med smärtstillande medicin, till exempel paracetamol eller ibuprofen. Man kan också höja huvudändan av sängen genom att lägga böcker under sängbenen. Öroninflammation har nästan alltid också andra symtom i de övre luftvägarna, såsom snuva och hosta. Också utan inflammation kan det förekomma smärta på grund av tryckvariationer i örat som orsakas av slem. En svalginfektion kan också ge smärtor i örat. Om det fortsätter göra ont ska ni uppsöka läkare under dagtid. Även om en inflammation i örat konstaterats är det inte nödvändigt att inleda antibiotikabehandling, utan tillståndet kan följas upp. En stor del av öroninflammationerna läker utan antibiotikabehandling. Om du misstänker öroninflammation eller öronvärk hos ett litet spädbarn ska ni uppsöka läkare. Före ni åker iväg kan du ge barnet smärtstillande läkemedel enligt tabellen.

Vill du ha mera information om öronvärk? *
Erforderligt val!

Välj ämne *
Erforderligt val!
Mellan näsan och mellanörat finns en kanal som reglerar trycket som uppstår i mellanörat. I samband med en infektion i de övre luftvägarna kan slemhinnorna bli så svullna att den här kanalen täpps igen. Detta kan leda till en inflammation i mellanörat. Halsont eller ont i tonsillerna kan ofta förnimmas som ont i örat. Mellanöreinflammation är en bakteriell infektion som orsakar en inflammationsreaktion där det samlas vita blodkroppar och vätska i örat. Varigt sekret i örat är sådan vätska. De vita blodkropparna har i uppgift att ta kål på bakterierna vilket gör att man blir frisk. En mellanöreinflammation kan alltså gå om också utan antibiotika. Enligt uppskattningar läker rentav den största delen (ungefär 70 procent) av öroninflammationerna utan läkemedel.
Trumhinnan skyddar mellanörat utifrån och när örat blir inflammerat hålls varet kvar i mellanörat. Var som samlas bakom trumhinnan kan ibland orsaka ett så högt tryck att trumhinnan spricker. Då rinner det var ur hörselgången. Ofta märks det här på morgonen då det finns varigt sekret på kudden. En sprucken trumhinna är inte farligt och läker av sig själv. Men om det rinner vätska ur örat behöver man uppsöka läkare och behandla öroninflammationen. Trumhinnan behöver också undersökas efter några veckor. Till dess är det bra att skydda örat mot vatten med hjälp av öronproppar som kan köpas på apoteket. Efter att ett barn fått rör i örat kan hen fortfarande få öroninflammation. Eftersom varet rinner ut gör det inte ont i örat. Då det rinner vätska ur ett öra med rör är behandlingen i allmänhet den samma som vid normal öroninflammation, alltså antibiotika som tas genom munnen. Det är viktigt att komma ihåg att var i örat kan täppa till röret vilket gör att varet inte rinner ut. Då har barnet ont i örat vilket kan behandlas med vanliga smärtstillande läkemedel (paracetamol och ibuprofen).

Anvisningar för vård vid feber eller smärta hos barnet. Du förstorar bilden genom att klicka på den.

Har barnet skällande hosta? *
Erforderligt val!
Sammandrag Skällande hosta är ett typiskt symtom vid inflammation i struphuvudet, alltså laryngit. Laryngit orsakas ofta av virus och ger svullna slemhinnor i struphuvudet nedanför stämbanden. Om barnet vaknar på natten och har svår andnöd ska man hålla hen i famnen i upprätt ställning och gå ut i friska luften. Om symtomen inte lättar inom 5?10 minuter är det skäl att uppsöka läkare. Det lönar sig också att uppsöka läkare om barnets inandning är ljudlig trots att barnet sitter upprätt och är lugn. Ifall inandningen är ljudlig endast då barnet gråter eller hostar går det bra att följa upp barnet hemma. Allmän vårdanvisning Sval andningsluft och att äta eller dricka något kallt minskar svullnaden i slemhinnorna. En lätt upprätt position, till exempel genom att lägga kuddar under madrassen eller låta barnet sova i vagn kan lindra symtomen. Barnet kan ha feber och i synnerhet ont i halsen. Det är bra att lindra symtomen med febernedsättande och smärtstillande läkemedel (paracetamol, ibuprofen eller naproxen), se tabellen över smärtstillande och febernedsättande läkemedel ovan. Det kan kännas lättare att andas om luften är fuktig. Ångandning görs bäst i badrummet genom att sätta duschen på varmt och låta ångan sprida sig i rummet. Heta kastruller eller liknande ska inte användas på grund av risken för brännskada. Mera information om inflammation i struphuvudet Ungefär 10 procent av alla barn drabbas åtminstone en gång av inflammation i struphuvudet. En del barn får sjukdomen i samband med en annan virusinfektion. Laryngit är vanligare hos pojkar än hos flickor. I allmänhet upphör benägenheten att få laryngit fram till skolåldern. Ett barn som har laryngit är ofta hes, har feber och skällande hosta. Inandningen kan vara ljudlig. Hostan börjar vanligen på natten och kan fortsätta upp till en vecka, det besvärligaste skedet tar i allmänhet 2?3 dagar.
Sammandrag Det är vanligen en virusinfektion som orsakar hosta hos barn. Hosta är ett symtom på irritation i luftrören. Hostan rensar lungorna på slem och är alltså en bra sak även om den irriterar. Hosta som orsakats av virus pågår i allmänhet 1?2 veckor. Vid inflammation i struphuvudet (laryngit, se länken nedan) är hostan skällande och börjar vanligtvis på natten då barnet vaknar av sitt hostande. Behandling av hosta Om barnet mår bra och hostan pågått bara en kort tid behövs det inga undersökningar. Man kan lindra hostan genom att se till att inomhusluften är fuktig. Om barnet har feber behöver man få ner febern (vid behov med läkemedel) och klä av barnet extra kläder. För att underlätta sömnen kan man till exempel lägga kuddar under madrassen vid huvudändan av sängen. Barn över ett år kan få lindring av två skedar honung på kvällen. Hostmedicin botar inte hosta hos barn och har svag effekt, och de rekommenderas inte för barn. Man kan ge smärtstillande läkemedel (t.ex. paracetamol, ibuprofen, naproxen, se tabellen ovan) eftersom barnet också kan ha ont i halsen till följd av hosta. Kontakt med hälsovården Om hostan pågår längre än två veckor är det skäl att låta barnet undersökas av en läkare. Om det är frågan om ett spädbarn ska man med låg tröskel uppsöka läkare. Om barnet har andnöd ska man alltid uppsöka läkare omedelbart. Om det är frågan om ett litet barn och hostan börjat plötsligt och häftigt, är det skäl att fundera på om barnet fått något främmande föremål i sina luftvägar.

Tabell över smärtstillande läkemedel Du kan ge barnet smärtstillande läkemedel enligt tabellen.

Vill du ha mera information om hosta? *
Erforderligt val!
Laryngit Skällande hosta är ett typiskt symtom vid inflammation i struphuvudet, alltså laryngit. Laryngit orsakas ofta av virus och ger svullna slemhinnor i struphuvudet nedanför stämbanden. Om barnet vaknar på natten och har andnöd ska man hålla hen i famnen i upprätt ställning och gå ut i friska luften. Om symtomen inte lättar inom 5?10 minuter är det skäl att uppsöka läkare. Det lönar sig också att uppsöka läkare om barnets inandning är ljudlig trots att barnet sitter upprätt och är lugn. Ifall inandningen är ljudlig endast då barnet gråter eller hostar går det bra att följa upp barnet hemma.

Tabell över smärtstillande läkemedel
Snuva Vid snuva på grund av förkylning är den främsta behandlingsformen att snyta sig. På små barn kan besvären lindras med koksaltdroppar och koksaltspray som löser upp snor och rensar näsan. Koksaltdroppar och -spray finns på apoteket och är fullkomligt trygga. På apoteket finns det också olika nässugar som man kan snyta barnets näsa med. Du kan också hjälpa barnet må bättre genom att höja huvudändan av sängen till exempel genom att lägga böcker under sängbenen. Om barnet är över ett år kan man använda droppar eller spray som har en kärlsammandragande och avsvällande effekt på näsans slemhinna. Dropparna och sprayen finns att köpa på apoteket och får användas i högst en vecka. Om barnet äter dåligt, andningen blir sämre, allmäntillståndet försämras eller om en baby som är under tre månader gammal får snuva är det skäl att uppsöka läkare akut. Vanlig snuva pågår i ungefär 1?2 veckor, men om symtomen fortsätter ska man uppsöka läkare, ju yngre barn desto lägre tröskel. Misstänker du att ditt barn också har feber och svårt att andas? För symtom som feber och andningssvårigheter finns det också navigatorer som du kan använda. När uppsöka läkare Om snuvan pågått i mindre än två veckor behöver man inte kontakta läkare om barnet i övrigt mår bra. Om snuvan fortsätter utan avbrott i 2?3 veckor eller om barnet har ont eller känner ett tryck i pannan eller kindbenen är det skäl att kontakta läkare. Om snuvan drar ut på tiden och är säsongsbetonad kan det vara fråga om allergisk snuva. Vid allergisk snuva är ögonen ofta röda och kliar. I sådana fall är det bra med noggrannare allergiutredningar.

Har ditt barn något av följande symtom? *
Erforderligt val!

Ring omedelbart 112


Om barnet har något av symtomen som beskrivs ovan ska du omedelbart ringa nödnumret 112. Beskriv barnets symtom noggrant och följ nödcentraloperatörens anvisningar.

Vad har barnet för kroppstemperatur? *
Erforderligt val!

Har ditt barn en långvarig sjukdom som hen får läkemedel mot eller som en läkare följer upp? Till exempel reumatism, inflammatorisk tarmsjukdom, tidigare eller aktiv cancer, diabetes?  *
Erforderligt val!
Långvarig sjukdom Kontakta den behandlande läkaren eller sök vård enligt de anvisningar ni tidigare fått av läkaren.
Sammandrag Om du misstänker att ditt barn har feber men febertermometern visar på mindre än 38 grader ska du ta temperaturen på nytt efter 30-60 minuter. I uppföljningssyfte är det viktigt att använda samma termometer, eftersom det kan finnas skillnader mellan termometrar. Om febern verkar stiga kan du hjälpa barnet genom att ge hen febernedsättande läkemedel. Ta temperaturen Rastlöshet och fysisk rörelse kan lätt höja temperaturen till 38 grader hos friska barn och i synnerhet mindre barn. Därför är det bra att ta temperaturen när barnet vilat i tjugo minuter. Det mest tillförlitliga resultatet får man då barnet vaknat eller medan hen sover. Om man tar tempen i stjärten räknas 38 grader eller mera som feber. Om man tar tempen i örat går gränsen för feber vid 37,5 grader. Vid infektioner som orsakats av virus håller febern ofta i sig i 3?6 dagar. Feberns längd har inte betydelse i sig. Det viktigaste är barnets allmäntillstånd. Vårdanvisningar vid feber Vid behandling av feber är målet att få barnet att må bättre. Febernedsättande läkemedel sänker febern med ungefär 1?1,5 °C en timme efter att barnet fått läkemedlet. Man ska ge en tillräcklig dos av febernedsättande läkemedel eftersom en för liten dos inte har önskad effekt. Den högsta rekommenderade dygnsdosen får inte överskridas. Användning av febernedsättande läkemedel fördröjer inte återhämtningen och förhindrar inte heller utvecklingen av motståndskraften, alltså finns det inga hinder för att använda dessa läkemedel också vid lätt feber, i synnerhet om barnet är irriterad och har ont. Febernedsättande läkemedel lindrar bland annat halsont, muskelvärk och allmänt obehag som kan vara svåra att konstatera hos i synnerhet små barn. För att sänka febern kan paracetamol ges till barn i alla åldrar enligt tabellen över smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Doseringen av ibuprofen finns också i tabellen. För naproxen behöver du följa doseringsanvisningarna i förpackningen. Läkemedel som tas genom munnen rekommenderas framför suppositorier. Orsaken är att suppositorier absorberas långsamt och deras effekt blir därför svagare än läkemedel som tas genom munnen.
För barnet till jouren Väldigt hög feber, mer än 40 grader, kan vara ett tecken på en allvarlig infektion och därför ska barnet omedelbart föras till läkare för en bedömning. Du kan ge barnet febernedsättande läkemedel hemma innan ni åker iväg (t.ex. paracetamol och ibuprofen) förutsatt att det inte fördröjer er avfärd. Vid feber är det också bra att klä barnet i tunna kläder.

Vill du ha mera information om feber hos barn?
Erforderligt val!
När kan barnet gå tillbaka till dagis? Barnet kan gå tillbaka till dagis efter en feberfri dag. Ett barn som har feber behöver inte ligga i sängen utan kan leka och röra sig fritt. Man får däremot inte sporta om man har feber. Barnet kan sova dagssömn utomhus förutsatt att hen är lämpligt klädd.
När uppsöka läkare? Om barnet mår bra kan man följa upp febern hemma. Det relevanta är barnets allmäntillstånd. Om föräldrarna anser att barnet är ovanligt trött eller känns sjuk ska hen föras till en sjukskötare eller läkare redan första feberdagen. Å andra sidan behöver ett barn med förkylning inte nödvändigtvis besöka en läkare ens på femte feberdagen om allmäntillståndet är gott. Ett barn som är under tre månader och har feber behöver undersökas av en läkare. Ett äldre barn ska till läkaren ifall: - barnet är förvirrad eller i övrigt känns ovanligt sjuk - barnet känns väldigt trött och inte orkar leka normalt trots att febern sjunkit - barnet har feber och problem med att kissa, kraftig huvudvärk eller ont i magen - febern inte sjunker med läkemedel Febern pågår i mer än en vecka: - barnet har feber med 3?4 veckors mellanrum utan övriga symtom - barnet har feber och börjar halta eller någon led sväller upp - barnet har feber och får blåmärken Om barnet har någon bakomliggande sjukdom som diagnostiserats av läkare (t.ex. diabetes, reumatism) ska ni följa de anvisningar barnets läkare gett när det gäller att uppsöka vård.
På vilket sätt ska jag följa upp hur mitt barn mår? Det är viktigare att följa upp barnets allmäntillstånd än hur hög feber barnet har: om barnet inte orkar leka eller intressera sig för något, är trött och matt och inte dricker tillräckligt är det skäl att föra barnet till en sjukskötare eller läkare. Det lönar det sig att ta temperaturen ungefär två timmar efter att man gett febernedsättande läkemedel och försäkra sig om att febern börjar sjunka. Om du gav barnet bara en typ av läkemedel mot feber kan du vid behov också ge en annan typ av läkemedel ifall febern inte sjunkit tillräckligt. Ibuprofen och paracetamol eller naproxen och paracetamol kan ges samtidigt. Däremot får man inte använda ibuprofen och naproxen samtidigt. Om barnet piggnar till efter att du gett läkemedlet kan du ge hen något att äta och dricka. Barnet får leka normalt. Om barnets allmäntillstånd är dåligt också efter att febern sjunkit ska du föra barnet till en sjukskötare eller läkare. Du kan ge en ny dos febernedsättande läkemedel enligt anvisningen på förpackningen ? paracetamol och ibuprofen med ungefär sex timmars mellanrum och naproxen med ungefär tolv timmars mellanrum. Det är bra att ge barnet febernedsättande och smärtstillande läkemedel till natten så blir nattsömnen i allmänhet lugnare.

Anvisning för vård vid feber och smärta hos barn. Du förstorar bilden genom att klicka på den.
Andningssvårigheter Barn kan få svårt att andas in eller ut av olika orsaker. Den vanligaste orsaken är plötslig inflammation i struphuvudet alltså laryngit, astma, luftrörskatarr (obstruktiv bronkit), bronkiolit (inflammation i de små luftvägarna) eller att ett främmande föremål hamnat i luftvägarna. Ofta kan också hög feber orsaka snabb och ytlig andning hos barn. I allmänhet hjälper det att ge barnet febernedsättande eller smärtstillande läkemedel. Om barnet har andnöd ska man genast uppsöka läkare. Hur bedömer jag barnets andningssvårighet? Om barnet är allmänt kraftlös, inte orkar prata eller leka eller om ett spädbarn inte orkar äta och behöver anstränga sig för att andas ? pustar, andningen är pipande eller rosslande och ytlig ? ska ni uppsöka läkare. Om barnet haft luftrörskatarrer (obstruktiv bronkit) tidigare eller om hen har astma och du känner igen andningssvårigheten, kan du börja med att ta hand om barnet enligt er läkares anvisningar.

Är barnets allmäntillstånd normalt? *
Erforderligt val!
För barnet till jouren Om ett barn plötsligt får svårt att andas i kombination med att hen mår dåligt ska man alltid uppsöka läkare akut.

Har barnet skällande hosta? *
Erforderligt val!
Sammandrag   Skällande hosta är ett typiskt symtom vid inflammation i struphuvudet, alltså laryngit. Laryngit orsakas ofta av virus och ger svullna slemhinnor i struphuvudet nedanför stämbanden.   Om barnet vaknar på natten och har andnöd ska man hålla hen i famnen i upprätt ställning och gå ut i friska luften. Om symtomen inte lättar inom 5?10 minuter är det skäl att uppsöka läkare.   Det lönar sig också att uppsöka läkare om barnets inandning är ljudlig trots att barnet sitter upprätt och är lugn. Ifall inandningen är ljudlig endast då barnet gråter eller hostar går det bra att följa upp barnet hemma.     Allmän vårdanvisning   Sval andningsluft och att äta eller dricka något kallt minskar svullnaden i slemhinnorna. En lätt upprätt position, till exempel genom att lägga kuddar under madrassen eller låta barnet sova i vagn kan lindra symtomen. Barnet kan ha feber och i synnerhet ont i halsen. Det är bra att lindra symtomen med febernedsättande och smärtstillande läkemedel (paracetamol, ibuprofen eller naproxen), se tabellen över smärtstillande och febernedsättande läkemedel ovan. Det kan kännas lättare att andas om luften är fuktig. Ångandning görs bäst i badrummet genom att sätta duschen på varmt och låta ångan sprida sig i rummet. Heta kastruller eller liknande ska inte användas på grund av risken för brännskada.     Mera information om inflammation i struphuvudet   Ungefär 10 procent av alla barn drabbas åtminstone en gång av inflammation i struphuvudet. En del barn får sjukdomen i samband med en annan virusinfektion. Laryngit är vanligare hos pojkar än hos flickor. I allmänhet upphör benägenheten att få laryngit fram till skolåldern. Ett barn som har laryngit är ofta hes, har feber och skällande hosta. Inandningen kan vara ljudlig. Hostan börjar vanligen på natten och kan fortsätta upp till en vecka, det besvärligaste skedet tar i allmänhet 2?3 dagar.

Har barnet tidigare konstaterats ha andningssvårigheter, till exempel astma? *
Erforderligt val!
Sammandrag Om barnet har diagnostiserad astma kan hen lättare få svårigheter med utandningen också vid en lindrig virusinfektion. Då utvecklas ett tillstånd i luftrören som vid ett astmaanfall, där slemhinnan i luftvägarna sväller och det bildas slem. Det här gör att utandningen låter pipande och väsande och barnet har svårt att andas. Om barnet har astmaläkemedel som ordinerats av läkare ska du ge läkemedlet enligt den behandlande läkarens anvisning. Det lönar sig att ge luftrörsvidgande läkemedel (salbumatol) som första hjälpen och om det inte hjälper eller barnet mår dåligt ska ni uppsöka läkare.
För barnet till jouren Om barnet har andnöd måste läkare uppsökas. Hos läkaren kan andnöden lindras med läkemedel som barnet andas in. Läkemedlet vidgar luftrören och minskar deras svullnad. Ibland behöver man lägga in barnet på sjukhus i ett par dagar för att kunna ge läkemedel tillräckligt ofta.